NĚKOLIK MĚSÍCŮ PŘIPRAVOVANÁ AKCE ZAPOČALA

Městská policie Znojmo se již delší dobu připravovala využít ustanovení zákona o obecní policii, které bude mít faktický dopad na řidiče a provozovatele vozidel páchající přestupky v dopravě, přičemž sankce za uložené pokuty jsou od těchto osob prakticky nevymahatelné. Tomu pak odpovídá i jejich chování.

Jedná se o ustanovení zákona, které se pro jeho složitost a nejednoznačný výklad využívá v České republice jen ojediněle, ale v našem městě již bylo tzv. načase. Zákon umožňuje z vozidla, které řídí řidič – dlužník nebo je dlužníkem provozovatel, odejmout registrační značky nebo přiložit tzv. botičku, a to až do doby uhrazení celé dlužné částky. Vzhledem k tomu, že tyto částky za mnoho let zpětně dosahují až statisícových hodnot, bude tento postup velmi citelný až fatální. Uhrazená částka je pak příjmem města.

I když je třeba ještě dořešit řadu detailů v procesu předávání informaci o výši dlužné částky, jsou již nyní tímto postupem ohroženy až dvě desítky vozidel, na která se zaměříme. První z nich již bylo dnes znehybněno.

Mgr. Milan Kovárník

ředitel MP Znojmo


07.08.2024 Autor: Petr Peřinka