Úsekové měření na Evropské je připraveno

Město Znojmo od úterý 18. října spustí úsekové měření rychlosti na ulici Evropská. Měřen bude úsek od areálu „Traktorka“ po křižovatku s ulicí Šatovská v obou směrech v délce 475 metrů.
 
Radary měří auta jedoucí nepřiměřenou rychlostí. „Tento úsek je velmi frekventovaný. Jedná se o výpadovku směrem z/do Rakouska a je zde také silná kamionová přeprava. Bohužel řada řidičů rychlost nedodržuje a ohrožují tak nejen sebe, ale především i chodce. Našim cílem tedy není výběr pokut, ale zklidnit v této lokalitě dopravu,“ říká starosta města Znojma Jakub Malačka. 

„Jedná se již o třetí úsek, kde jsme tento typ měření rychlosti instalovali. V roce 2020 bylo spuštěno měření v městské části Kasárna, kde se ukázalo, že jde o efektivní řešení. V červenci letošního roku jsme spustili měření v obci Kuchařovice, kde je měřen úsek podél celé ulice 8. května. Měření zde bylo zahájeno 14. července. O součinnost na spuštění úsekového měření nás poprosila sama obec,“ uvádí starosta. 

Realizaci úsekového měření na ul. Evropská a v obci Kuchařovice provede firma AŽD Praha s.r.o., která byla vybrána ve veřejné zakázce. Město do instalace radarů investovalo 3,3 milionů korun (bez DPH).

 

Úsekové měření
U metody úsekového měření rychlosti jde o výpočet rychlosti na základě časů průjezdu dvou bodů, kterým je ohraničený měřený úsek. Pracuje se s rychlostí průměrnou, nikoli okamžitou. V případě odchylky od maximální povolené rychlosti je vozidlo, resp. jeho poznávací značka, vyfoceno. Přestupky následně řeší MěÚ Znojmo, odbor dopravy. Dle naměřené rychlosti se výše sankcí pohybuje mezi 500 – 2 500 korun.

 
Bc. Eva Smutná


06.12.2023